Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

13.mar.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISI KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 11

ImageIcon

Družba Slovenski državni gozdovi je s prvim javnim razpisom prejšnji teden že podpisala prvih pet pogodb s kupci gozdnih lesnih sortimentov. Povpraševanje je močno preseglo ponujene količine. Predstavniki slovenske primarne predelave lesa pa niso nezadovoljni le zaradi količine temveč tudi zaradi razdelitve.

Kmetijsko ministrstvo je potrdilo specifikacijo za sadje in predelane izdelke iz sadja z označbo Izbrana kakovost – Slovenija, ki bo potrošnikom zagotavljala, da je sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji.

Bolj kot nizke temperature v prvih dneh marca primorske pridelovalce že dalj časa skrbijo dolgotrajne padavine. Zaradi padavin od decembra lani večini ni uspelo pripraviti tal, sadike pa čakajo na sajenje. Za kapusnice je že prepozno, saj bi dozorele šele maja ali celo junija, ko tržno niso več zanimive, ker ne dosegajo zadovoljive cene.

V tokratnem Kmečkem glasu smo se pogovarjali z etologinjo doc. dr. Manjo Zupan. Živali niso le številke, povezane s prirejo. Dobro počutje živali je širok pojem in zajema telesno in duševno zdravje živali, je ugodno razmerje med izkušnjami pozitivnih in negativnih čustvenih stanj in odgovarja na vprašanja o obnašanju, boleznih, poškodbah in optimalnih pogojih reje živali, kot so prehrana in uhlevitev.

Ne spreglejte priloge o varstvu rastlin. V njej pišemo o pravilni rezi, ki uravnava rast in rodnost drevesa, o posebnostih pri varstvu posevka ozimnih žit po prezimitvi v letu 2018 in o češpljevem kaparju na ameriških borovnicah.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas