Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

20.mar.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISI KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 12

ImageIcon

Združeni smo močnejši, ločeni padamo je bilo slišati na nedavnem letne zadružnem posvetu. O skupni kmetijski politiki po letu 2020, ki naj bi bila prožna, pravična in trajnostno naravnana, je na posvetu govorila Branka Tome, predstavnica Evropske komisije.

V Uradnem listu  naj bi bili prihajajoči petek objavljeni trije javni razpisi za čebelarje, in sicer za oddajo vlog pri ukrepih: tehnična pomoč čebelarjem, racionalizacija sezonske selitve panjev in subvencioniranje vzreje čebeljih matic. Na voljo bo 328 tisoč evrov.

Kmetijska zadruga Velike Lašče se ukvarja z odkupom živine, ima lastno klavnico, trgovino z repromaterialom, potujočo trgovino in tudi že sedem trgovin z živili. Nedavno so odprli še tri nove trgovine, in sicer v Novi vasi, Starem trgu in Babnem Polju.

Kmet Matija Zadrgal s kmetijo, ki je ekonomsko neodvisna, in Peter Svetina, specialni pedagog in strokovnjak s področja usposabljanja in zaposlovanja invalidov, sta se pred dobrimi tremi leti odločila, da bosta tvegala z nečem novim in združila znanje ter vse svoje zmogljivosti za to, da ljudem z zmanjšanimi delovnimi zmožnostmi ustvarita delovna mesta. Ustanovila sta Zavod za socialno podjetništvo na podeželju.

Med strokovnimi nasveti pa tudi o tem kako povečati domačo pridelavo jabolk namizne kakovosti. Tržna pridelava domačih jabolk namizne kakovosti  je v upadanju že 15. leto zapored. Kot kaže se trend upadanja nadaljuje.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas