Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

28.mar.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISI KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 13

ImageIcon Za specializirano Mlekarsko zadrugo Ptuj je bilo lani zelo uspešno poslovno leto, saj so od svojih članov, kmetov, odkupili rekordnih 65,1 milijona litrov surovega mleka. To v primerjavi z letom 2016 pomeni 3,2 odstotno rast. 
Gozdovi v mestih in v zaledju mest nudijo prebivalcem številne pozitivne učinke. Drevesa izboljšujejo lokalno mikroklimo in pomagajo prihraniti 20 do 50 % energije za ogrevanje. Strateško umeščanje dreves v urbani prostor lahko shladi mestni zrak tudi do 8° C in posledično zmanjša potrebo po uporabi klimatskih naprav za do 30 %. 
Obrat Mesnin dežele Kranjske v ljubljanskem Zalogu, ki ga je inšpekcija zaradi več nepravilnosti januarja začasno zaprla, ostaja zaprt še naprej. Reševanje finančne blokade v Krasu, pod okrilje katerega sodi MDK, namreč trenutno ne omogoča dokončanja sanacije in takojšnjega zagona obrata, pravijo v Jati Emona, novi lastnici Krasa.
Odbor za zelenjavno verigo je izbral novo vodstvo, saj je prejšnjemu potekel dvoletni mandat. Novi vodja je Branko Majerič, pridelovalec zelenjave iz Moškanjcev, ki je v odboru predstavnik GiZ Slovenska zelenjava. 
Kako povečati domačo pridelavo jabolk namizne kakovosti? Dosedanje izkušnje z zimsko rezjo na »klik« so pri oblikovanju visokega ozkega in zelo ozkega vretena v nasadih z mrežami proti toči na višji armaturi potrdile pričakovanja skoraj v celoti. Še posebej pa so zadovoljni z učljivostjo sezonske delovne sile pri izvedbi zimske rezi jablan. 
V tokratni prilogi pa o praznovanju velikonočnega ponedeljka in poti v Emavs – iz tradicije v današnji čas. Prijetno branje in lepe velikonočne praznike želimo iz uredništva Kmečki glas