Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

02.apr.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 14

ImageIcon

Z objavo potrjene specifikacije za sadje na spletni strani kmetijskega ministrstva so vsi, ki se ukvarjajo s pridelavo, predelavo in prodajo sadja in sadnih izdelkov dobili zeleno luč za začetek certificiranja za shemo »Izbrana kakovost – Slovenija«. Shema kakovosti bo potrošniku zagotovila, da je sadje v celoti pridelano v Sloveniji in da so proizvodi iz sadja pridelani in predelani pri nas ter so višje kakovosti.

 »Zgodbe, kako si rešuje življenje na tisoče kmetij v Indiji in Braziliji z biodinamičnim kmetovanjem, od takšnih, ki so pridelovale in imele težave z gensko spremenjenimi organizmi, krediti, in na katerih so delali kmetje samomore zaradi 200 evrov dolga, prepričajo, da je potencial tega načina kmetovanja zares navdihujoč, pripoveduje Andreja Videmšek po strokovnem izobraževanju v središču biodinamike - Goetheanumu v Švici.

Na občnem zboru Društva rejcev govedi za meso Slovenije na Vranskem so govorili o tem, da je  do 1. novembra letos treba uskladiti obstoječe potrjene rejske programe z novo uredbo oz. vložiti predlog sprememb. Pred vložitvijo je tudi dokumentacija za izvajanje rejskega programa za pasmi angus in škotsko višavsko govedo.

Že dolgo je tega, kar je Jože Zlate iz Praš pri Mavčičah zmagal na Izboru mladega gospodarja, ki je leta 1998 potekal v Kranju. Odtlej se je pri zakoncih Jožetu in Greti na domačiji, ki se ji po domače reče Pr Gregorc, marsikaj spremenilo.

Med strokovnimi nasveti pa pišemo o strukturi zakola in klavni kakovosti goved, zaklanih v slovenskih klavnicah ter o tujih sortah hmelja v Sloveniji.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas