Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

10.apr.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 15

ImageIcon

V organizaciji kmetijskega ministrstva in kmetijskega inštituta je potekal strokovni posvet o možnostih okrepitve slovenskega semenarstva v poljedelstvu in vrtnarstvu. Predavatelji iz obeh institucij so predstavili trenutno stanje, napovedali spremembe ter skupaj z udeleženci razpravljali o izboljšanju stanja v slovenskem semenarstvu.

V skupini šestih proizvajalcev ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo na Dravskem polju sta tudi dve kmetiji, ki ju vodijo mladi kmetje Vasja Majerič ter Anja in Mitja Pignar. Kmetija Majerič iz Moškanjcev je poljedelsko-zelenjadarska, kmetija Pignar iz Zamušanov, kamor se je omožila Vasjina sestra Anja, pa še naprej ostaja živinorejska, z Anjino doto o pridelavi ptujskega lüka pa tudi z dodatno dejavnostjo pridelave zelenjave.

Vinogradnik in vinar Andrej Cep iz Kolombana nad Ankaranom, bolj znan kot vinarstvo in gostilna Gordia, si je pred osmimi leti na zaraščenih strminah okrog doma začel delovno mesto ustvarjati sam. Zdaj že upokojena starša sta znano gostišče Gordia z 2,5 ha vinogradov, Andrej pa je po končani ekonomski šoli leta 2010 postal mladi gospodar, uspešen je bil tudi na razpisu za mlade prevzemnike.

Med nasveti za dom in družino predstavljamo Kuhinjo iz narave – Aromo Čemaževih listov, ne spreglejte pa tudi nasvetov o presajanju in delitvi trajnic.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas