Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

19.jun.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 25

ImageIcon

Nizka odkupna cena mleka in trenutne razmere na trgu z mlekom v Sloveniji sta bili glavni točki razprave na nedavni seji Odbora za govedorejo, kjer so po besedah njegovega predsednika Jožeta Strgarja, slovenski kmetje z izplačano ceno za mleko, na samem repu evropskih držav. V treh največjih slovenskih mlekarnah pravijo, da se bo z junijem odkupna cena za mleko začela počasi vzpenjati, čemur pritrjuje tudi agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar, ki napoveduje mirno obdobje, v katerem lahko pričakujemo realna pogajanja o cenah.

V Mislinjski dolini v okolici mesta Slovenj Gradec že dalj časa Civilna iniciativa za varovanje okolja in zdravja občanov hoče preprečiti kmetovanje desetim hmeljarjem. Njihove zahteve so, da se onemogoči gradnja novih hmeljišč, spremeni naj se občinski prostorski načrt in vzpostavi 300-metrski varnostni zeleni pas med hmeljišči in naselji.

Med strokovnimi nasveti pišemo o varovanju čebel na kmetijskih površinah – sodelovanje med kmetovalci in čebelarji. Obdržite rejo, prosto bolezni z dobro prakso in alternativnimi dodatki, ki zmanjšujejo rabo antibiotikov svetujemo  prašičerejcem.

Letos se bosta začela uporabljati dva nova pravilnika  s področja fitofarmacevtskih sredstev. Prvi omejuje uporabo herbicidov na javnih površinah, drugi določa pogoje za opravljanje prometa s temi sredstvi.

Pa prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas