Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

26.jun.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 26

ImageIcon

Zveza društev vinogradnikov Slovenije Vinis je dobrih 20 let po ustanovitvi pripravila prvi Vinisov dan v Trebnjem, ki se ga je udeležilo okrog 500 vinogradnikov iz vseh treh vinorodnih dežel: Posavja, Štajerske in  Primorske. Vinis povezuje v celi Sloveniji 66 vinogradniških društev, gostiteljica dogodka Zveza društev vinogradnikov Dolenjske pa predstavlja 34 vinogradniških društev.

Na Zadružni zvezi Slovenije so se zbrali člani strokovnega odbora za zelenjadarstvo in sadjarstvo pri upravnem odboru zveze. Odbor je obravnaval problematiko odkupa zelenjave največjih trgovcev v Sloveniji od zadrug, pridelovalk zelenjave. V Slovenijo namreč prihaja veliko nizkocenovne zelenjave, ki ji slovenski zelenjadarji ne morejo konkurirati.

Predstavniki Fructala in vodstvo KZ Vipava so v minulem tednu že dorekli odkupne pogoje breskev. Cena ostaja enaka kot lani, 22 oziroma 28 centov po kilogramu breskev. V Fructalu pravijo, da bodo odkupili vse ponujene breskve. Predlani so odkupili nekaj čez 260 ton breskev, lani pa le okrog 200 ton zaradi slabe letine. Letos pričakujejo večji odkup, saj je bilo vreme do sedaj ugodno.

Agencija RS za okolje vabi k sodelovanju prostovoljce za poročanje o posledicah suše. V sistem poročanja se lahko prijavi vsak, ki je pripravljen enkrat tedensko izpolniti spletni vprašalnik.

Pa prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas