Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

03.jul.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 27

ImageIcon

Prav nič mirna ni bila Mirna Peč zadnjo junijsko nedeljo, ko se je pri stari osnovni šoli zbralo več kot 200 žensk iz vse Slovenije na državnih ženskih kmečkih igrah. Za ženske je zmaga že to, da gredo od doma, da si vzamejo čas zase, za sproščeno druženje in zabavo. Dobra volja jih spremlja ves dan, četudi jim igre ne gredo od rok kot po maslu, niti se ne jezijo na slabšo  uvrstitev.

Na Madžarskem je le okoli 5 odstotkov mladih gospodarjev kmetij, zato je podpora mladih prevzemnikov kmetij pomembna prednostna naloga Programa razvoja podeželja do leta 2020 tudi pri naših vzhodnih sosedih. Kako poteka razpis in katere pogoje morajo mladi madžarski kmetje izpolnjevati, je predstavil predstavnik madžarskega kmetijskega ministrstva, predstavnica Kmetijske zbornice Madžarske pa je predstavila organiziranost in naloge zbornice. Na celodnevni strokovni ekskurziji si je več kot 40 udeležencev ogledalo še dve vzorni kmetiji, ki ju vodita mlada kmeta.

Izraz seneno mleko je v Sloveniji dokaj nov, čeprav je to mleko krav, ki je bilo značilno za naša območja še pred pol stoletja. Da so bile krave v zimskem obdobju krmljene zlasti z posušeno krmo (senom) s travinja in njiv, pričajo številni seniki in kozolci po Sloveniji.

Med strokovnimi nasveti tokrat o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji kot novi poslovni priložnosti.  
V osrčju Goriških Brd, v vasici Brestje, se nahaja vinogradniško-sadjarska domačija Bizjak. Zelo strme, s soncem obsijane lege, laporna zemlja, vplivi Jadranskega morja ter Julijskih Alp in delo pridnih rok Vojka in njegove žene Patricije ter njunih sinov Jakoba in Gregorja dajejo pridelanemu vinu in sadju poseben pečat.
Prijetno branje in lep pozdrav iz Uredništva Kmečki glas