Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

10.jul.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 28

ImageIcon

Tako zaradi kakovostnega in cenovnega zornega kota, kakor tudi vremenskih pridelovalnih pogojev in med samo žetvijo, je domača pridelava krušnih žit na veliki preizkušnji. Tega se kmetje in drugi pridelovalci zlatega zrnja ter zadruge in drugi odkupovalci še kako dobro zavedajo; vprašanje pa je, če se tudi drugi deležniki v tako opevani žitni verigi: slovenski mlinarji in peki. Ti naj bi bili večinski porabniki slovenskih krušnih žit.

Na Selekcijsko-poskusnem centru Semenarne Ljubljana sta bila že tradicionalna dneva odprtih vrat na Ptuju. V petek je organizatorju zagodlo deževno vreme, vendar pa moča številnih obiskovalcev ni odvrnila od obiska največjega slovenskega vrta. Le-ta je zasajen z več kot tisočimi vzorci vrtnin, cvetlic in zelišč, vzgojenih iz semena, ki je na voljo v značilnih rdečih semenskih vrečicah Semenarne Ljubljana, s poudarkom na avtohtonih in udomačenih sortah.

Marko Sirk iz Goriških Brd in Mojca Berus iz Novega mesta sta se kot študenta spoznala v Ljubljani, danes pa v Višnjeviku v Brdih ob dveh majhnih fantih in pomoči očeta Milovana vodita vinogradniško-sadjarsko kmetijo Sirk. Grozdje iz 13 hektarjev vinogradov prodata v Goriško klet, sadje, ki raste na treh hektarjih, pa na osrednji tržnici v Ljubljani in na domu.

Bilo je srečanje pri mladi kmetici Tatjani Ladinek na Fari pri Prevaljah . Društvo kmetic Mežiške doline ima med vsemi tovrstnimi društvi največ nosilk prestižnih nazivov: dve mladi kmetici leta Anito Štriker in Tatjano Ledinek in ter dve kmetici leta Jožico Haule in  Milko Podričnik. Med nasveti tokrat pišemo kako s prodajo jajc do dohodka na kmetiji ter o Ecocidu S kot zanesljivem partnerju v boju z afriško prašičjo kugo.

Prijetno branje in lep pozdrav iz Uredništva Kmečki glas