Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

18.jun.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 25

ImageIcon

Evropska komisija ni potrdila nacionalne sheme Izbrana kakovost Slovenija za prašičje meso. Tam namreč ne priznavajo med rejci z zaključenimi rejami in našimi mesnopredelovalnimi obrati dogovorjenega kompromisa o 8-letnem prehodnem obdobju, po preteku katerega bi IK Slovenija veljala samo za doma rojene, rejene, zaklane in razsekane prašiče. Uvedba zamišljene sheme se je pri nas znašla v slepi ulici.

Prodaja osnovne kmetijske proizvodnje doma ali na tržnici je že od nekdaj ustaljena praksa, predelani kmetijski proizvodi pa si tudi že lepo utirajo pot do kupca. Vedno večje je povpraševanje potrošnika po domači, v čistem okolju pridelani, zdravi in sveži hrani, ki ni prepotovala polovice sveta, da je prišla na naše prodajne police. Govorimo o kratkih prodajnih verigah lokalnih živil.

Slovenija in Vipavska dolina sta postali zadnja leta eni bolj prepoznavnih vročih točk na evropskem turističnem zemljevidu in med osrednjimi privlačnostmi je slovenska gastronomija. Zato morajo slovenski gostinsko-turistični ponudniki reagirati hitreje, se povezovati in sodelovati.

Med strokovnimi nasveti pa pišemo o preskrbi z vodo pri kravah.

Kmetija Pr’Ropet v zadnjih letih ponovno dobiva zagon. Počasi, a vztrajno in po najboljših močeh jo oživlja mladi in energični prevzemnik Domen Virant iz Volčjega Potoka pri Radomljah, ki je skupaj z Lauro hitro prerasel ljubiteljsko kmetovanje za potrebe samooskrbe.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas