Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

11.avg.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 33

ImageIcon V apokaliptičnem »korona« letu 2020 so slovenski pridelovalci sadja v svojih sadovnjakih vse do današnjih dni doživeli že skoraj vse možne skrajno neugodne vremenske razmere. Zaradi mile in zelo sušne zime je bilo letos brstenje in cvetenje sadnega drevja zelo zgodnje. Spomladanske pozebe so že na samem začetku razpolovile letošnjo domačo letino jabolk namizne kakovosti v intenzivnih nasadih, omejitve zaradi koronavirusa pa so še dodatno povzročile težave.
Letošnji pridelek grozdja po državi nakazuje na količinsko dober letnik in da bi vinogradniki in vinarji, ki so zaradi koronakrize imeli največji izpad prodaje, izpraznili kleti za naslednjo trgatev, so se tisti z največjimi zalogami prijavili na krizne ukrepe zelena trgatev, krizna destilacja in krizno skladiščenje. Te je ob pandemiji uvedla in jih bo finančno podprla Evropska komisija.
Letošnje praznovanje 58. Dneva slovenskih hmeljarjev je bilo zaradi koronavirusa precej okrnjeno. Na skupnem placu v Braslovčah pod kozolcem je bila slavnostna seja Združenja hmeljarjev Slovenije, za novo hmeljarsko princeso pa so proglasili 19-letno študentko veterine Janjo Žagar in za novega starešino Vinka Zupanca, oba doma iz Dobriše vasi v Občini Žalec. 
Zdaj že poldrugo leto Lesarovo kmetijo na Forminu, eno večjih zelenjadarskih kmetij pri nas, vodi Lea Žnidarič, ki svoje 15-letne izkušnje kot farmacevtka prenaša v pridelavo zelenjave in skrbi, da so rastline zdrave, saj le takšne dajo tudi zdrave pridelke. Ob tem pa skupaj z očetom že pripravljata blagovno znamko kmetije in celotno prenovo pred 20 leti ustanovljenega podjetja Zelenjava Forminka d.o.o., preko katerega že ves čas uspešno prodajajo zelenjavo trem največjim trgovskim verigam.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas