Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

25.avg.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 35

ImageIcon Člani Kmetijske zadruge Agraria Koper so na občnem zboru potrdili zaključni račun z revizorskim poročilom o poslovanju za lansko leto, ki je bilo zelo uspešno. Soglasno so potrdili tudi novega predsednika zadruge, mladega pridelovalca zelenjave Luka Parovela. KZ Agraria Koper se od leta 2012 uspešno razvija in raste. V teh letih se je zgodilo marsikaj, a tako, kot so beležili pozitivne poslovne rezultate zadnjih nekaj let, je bilo uspešno tudi leto 2019. Prihodki so bili večji kot leto poprej in so znašali dobrih 18,6 milijona evrov, čisti dobiček pa dobrih 480.000 evrov.

Slovensko kmetijstvo je iz leta v leto bolj ogroženo ne le zaradi neustreznih politik, vse bolj pogostih vremenskih ujm in ekstremnih vremenskih razmer in zaradi slabe pogajalske moči premalo povezanih kmetov, temveč tudi zaradi neustreznega upravljanja z divjadjo in zverjadjo. Še posebej problematične so prevelike populacije jelenjadi, divjih prašičev, šakalov, medvedov in volkov. Pred dnevi nam je o svojih izkušnjah spregovoril ekološki kmet Rudi Dimic iz Šembij, prisostvovali pa smo tudi okrogli mizi o problematiki prekomerne namnožitve divjih prašičev, ki je potekala v Mokronogu. 

V silosih slovenskih mlinarjev je bilo sredi avgusta skladiščenih okrog 40.000 ton krušne pšenice. To je količina na ravni prejšnjih let in pomeni, da letina kljub zadržanim napovedim v SV Sloveniji, kjer je bilo požetih več kot 77 odstotkov vseh slovenskih površin z ozimno pšenico, niti ni bila tako slaba, čeprav uradnih podatkov o odkupu še ni, saj zaradi pogostih deževnih dni in žetve, ki se je zavlekla v prve dni avgusta, odkupovalci na Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja še niso posredovali vseh podatkov.

Bili smo pri Ani Pavlin iz Pahe pri Otočcu, ki je 24. slovenska vinska kraljica iz cvičkove dežele in študentka 2. letnika magistrskega študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Njen kraljevski vinski mandat, ki ga je dobila skupaj s krono januarja v Radencih, pa je zaradi izrednih koronskih razmer popolnoma drugačen v primerjavi z dolžnostmi njenih predhodnic. Poslanstvo promoviranja Slovenje kot vinorodne dežele je lahko normalno opravljala le na dogodkih do marca, potem pa je sledilo zatišje,  zato je že celo sezono veliko bolj, kot si je predstavljala, da bo utegnila, aktivna pri fizičnih opravilih v domačem vinogradu, kjer se je njena ljubezen do te žlahtne kmetijske dejavnosti tudi začela.