Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

01.sep.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 36

ImageIcon Potem ko so bili spomladi veliki pritiski za povečano pridelavo zelenjave in so kmetje posadili, kolikor so le lahko, je bilo potem predvsem solate v maju in juniju več kot preveč. Tudi glavna poletna prodaja zelenjave ni potekala po pričakovanjih. Letina je bila dobra, prodaja pa slaba, predvsem pa so bile odkupne cene nižje od lanskih, na trgovskih policah pa ves čas pridelki iz uvoza. 

Trg z mlekom se počasi pobira po zniževanju odkupnih cen zaradi koronskih ukrepov. V zadnjih tednih so se normalizirale tudi nepogodbenega cene mleka, čeprav bo še trajalo, da se povrnejo na prejšnjo raven. Povprečna cena mleka na evropski kmetiji je aprila znašala 33,53 evrov za sto kilogramov, kar je za 3,1 odstotka manj kot aprila 2019, vendar za 5,1 odstotka nad povprečjem zadnjih petih let. 

Na kmetiji  Ivana Stibilja iz Ustij pri Ajdovščini na površini 1,4 hektarja rastejo grozdje, slive, hruške, jabolka, kaki, nashi, največ pa je češenj. Celotna površina je ograjena z 1,8 metra visoko ograjo, a vseeno divjad dela škodo. Ker je za nasadom brežina in gozd, srnjaki ograjo lahko preskočijo ter objedajo drevesa, pri tleh pa si svoje poti ubira skupina jazbecev, ki ji v teh dneh teknejo debele jagode sladkega jedilnega grozdja. 
V Evropi je letos pričakovati manj jabolk, v Sloveniji bo po napovedih okoli 46.000 ton jabolk, kar je 28 odstotkov več kot lani ali za dobro petino nad povprečjem zadnjih treh let. To bo dovolj za celotno sezono. Zaloge minulega letnika so povsod pošle, tudi viškov jabolčnega koncentrata ni, zato pridelovalci lahko pričakujejo bolj ugodne cene.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas