Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

22.sep.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 39

ImageIcon Trgovina in živilskopredelovalna industrija imata proste roke pri zviševanju prodajnih cen, to pa ne velja za kmeta, za katerega bi prav tako morala biti odkupna cena odvisna od povpraševanja in ponudbe, torej od tržne ekonomije. Na Sindikatu kmetov Slovenije so prikazali izračune, kakšen delež prejme kdo. Kmet za prodanega bika s 400 kilogrami mesa prejme z davkom 1.300 evrov, odkupovalci, mesnopredelovalna industrija in trgovci skupaj pa kar 3.300 evrov.
Trgatev v vinogradih največjega štajerskega vinarja Puklavec Family Wines v Jeruzalemsko-ormoških goricah je te dni na vrhuncu, optimizma pa jim ni vzelo niti neurje predzadnji avgustovski dan, ki jim je dobesedno položilo del vinogradov in vzelo 1200 ton pridelka. 
V organizaciji Kasaškega kluba Ljutomer je na hipodromu v Ljutomeru potekal 30. Slovenski kasaški derbi. Kot je bilo napovedano, je zmagal favorit Maugli z voznikom Jankom Sagajem, druga je bila Analin z italijanskim voznikom Paolom Scamardello, tretji pa je bil Don Saxo z Jožetom Sagajem mlajšim. Za družino Sagaj iz Ključarovcev je to največja nagrada za njihovo delo in trud, ki ga vlagajo v rejo kasaških konj, saj so vsi trije konji vzrejeni v njihovem hlevu.
Maruška Anžič je svojo izobraževalno pot nadgrajevala na področju varnosti in kakovosti hrane in krme, kar je, vsaj če govorimo o hrani živalskega izvora, med seboj neločljivo povezano. Na majhni kmetiji, na kateri živi s svojo družino že več kot 15 let, svojo bogato teorijo preizkuša tudi v praksi, predvsem v osnovni kmetijski dejavnosti čebelarstvo in v okviru svetovanja in izobraževanja kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas