Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

29.sep.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 40

ImageIcon Nekoč je koruza rasla na več kot 86 tisoč hektarjih. Pojav koruznega hrošča na pragu novega tisočletja in obvezni dvoletni kolobar je njene površine precej skrčil, a je vseeno med 65 in 70 tisoč hektarji v Sloveniji prva poljščina. In bo tako tudi ostalo.  
Ta teden potekajo šeste volitve v organe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Najprej volijo člane sveta KGZS in svetov območnih enot predstavniki pravnih oseb, v nedeljo pa bodo volili člani iz vrst fizičnih. V nedeljo boste imeli člani zbornice možnost, da na volitvah izvolite predstavnike, ki bodo kar najbolje zastopali vaše interese v dobro slovenskega kmetijstva in celotnega podeželja. Evropska javnost je v skrbi za dobro počutje prašičev čedalje bolj kritična do te prakse, mnogi podpirajo popolno ukinitev kirurške kastracije, strokovnjaki pa intenzivno raziskujejo in iščejo druge možnosti. Alternative so kastracije pujskov z uporabo analgezije in anestezije, imonokastracija in  reja merjascev.
Lili Mahne je živela vlogo prezaposlene mame, aktivistke za razvoj Notranjske in podjetništva. Ko je bila stara že skoraj 50 let, se je odločila, da ne bo konec sveta, če svoje življenje spremeni. Postala je kmetica, promotorka lokalne samooskrbe. 
Že kar 60 let je družina Maček iz Beznovcev pri Bodoncih usmerjena v rejo piščancev. Kot kooperant Panvite redijo do 36 tisoč piščancev v turnusu, kar ob šestih turnusih letno pomeni vzrejo čez 200 tisoč piščancev. Gospodar kmetije je mladi Leon, ki mu pri delu pomagata oče  Rudolf in mama Štefanija. Kot je za perutninarsko dejavnost znano, je pomoč potrebna predvsem ob vselitvi, nakladanju  in po odvozu piščancev, v vmesnem času pa Mačkovi predvsem nadzorujejo klimo in pogoje v hlevu.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas