Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

22.dec.2020 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 52

ImageIcon Po cepljenju goveda in drobnice proti bolezni modrikastega jezika se velikokrat pojavljajo težave na terenu, ki jih uradna veterina zanika zaradi pomanjkanja dokazov o vzorčni povezavi med cepivom in stranskimi učinki. Rejci, ki so imeli težave v čredi krav ali tropu ovc in so cepljenje načeloma zavračali ali pa ga želeli vsaj prestaviti na  obdobje po telitvi, so bili deležni obiska inšpektorjev in soočeni s kaznijo, ki sledi necepljejnju živali.
Na mešani kmetiji pri Andreju in Poloni Šimenc v Zaborštu pri Dolu obdelujejo 42 hektarjev, od tega je 25 hektarjev njiv z zelenjavo in poljščinami. V hlevih je 47 glav govedi, od tega 28 krav molznic. Letina zelenjave je bila dobra, pridelki so nadpovprečni, a zaradi zaprtja gostinskih obratov, menz, šol in vrtec čakajo v skladišču.
Sestri Zdenka in Jožefa sta poročeni z bratoma Janezom in Jožetom Škrabec in obe družini sta zelo povezani. Družinska srečanja so ob vseh večjih praznikih, razen letos seveda, za božič in veliko noč pri Škrabčevih v Robu, na veliko mašo pri Škrabčevih na Blokah. Ohranjanje tradicije, starih običajev in razvajanje z domačimi dobrotami najbližjih se pri Škrabčevih prenaša iz roda v rod. 
V Božični prilogi ne spreglejete pogovora z mariborskim nadškofom msgr. Alojzijem Cviklom, ki pravi, da pri kmečkem delu Bog in človek postaneta sodelavca.
Vsem bralcem Kmečkega glasa želimo vesele in blagoslovljene praznike iz uredništva Kmečki glas.