Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

19.jan.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 3

ImageIcon Francoski enolog Nicolas Nève je tehnični svetovalec za enologijo pri mednarodni družbi Laffort za Vzhodno Evropo, sicer pa je iz Lyona, kjer je zaključil magistrski študij agronomije in se ob delu specializiral za enologijo. Dobro pozna razmere v slovenskem vinarstvu in opaža, da je tujih vinskih svetovalcev pri nas manj kot v drugih vzhodnoevropskih državah.
Obiskali smo kmetijo Zavec na Goričkem. Prirejo mleka in mladega pitanega goveda so leta 2017 nadgradili s predelavo mleka, lani pa še s ponudbo svežega govejega mesa. Od 8.000 do 10.000 litrov prirejenega mleka na mesec ga tretjino namenijo predelavi v mlečne izdelke, največ s kratkim rokom trajanja. Na kmetiji je mogoče po novem dobiti tudi domače sveže goveje meso.
Medtem ko so vinske ceste na Štajerskem prazne, se zaloge vin kopičijo, zato bodo zadnji vinski letnik nekateri vinarji stekleničili kasneje. Največji poraženci koronakrize ne le pri nas, temveč v celi Evropi, so prav mali vinarji.
Panvita Prašičereja je pred dobrim desetletjem zaradi zdravstvenih težav opustila plemensko rejo v Nemščaku pri Ižakovcih.  Na tej lokaciji in na Jezerih pri Rakičanu sta ostali farmi za rejo prašičev pitancev, kjer na leto zredijo okrog 38 tisoč prašičev za zakol.  V Panviti želijo ponovno plemensko rejo .
Velike korake delajo tudi na živinorejsko in vinogradniški kmetiji Perko iz Spodnje Velke. Pri gradnji hleva so pozornost namenili vsaki malenkosti. Še pred tremi leti so uhlevljali po 60 govejih pitancev mesnih pasem, danes jih je v novem hlevu skoraj 200.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas