Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

02.feb.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 5

ImageIcon Bodo novi območni načrti vir nadaljnjih težav s parkljasto divjadjo? Zlasti jelenjad v polovici slovenskih gozdov s pretiranim obžiranjem mladja ter drgnjenjem mlajšega drevja spravlja na kolena pomlajevanje bodočih slovenskih gozdov. Da ne govorimo o popašenosti kraških, brkinskih in drugih pašnikov po državi in o izostanku vsaj enega odkosa na teh območjih.
Mlekarska zadruga Ptuj je imela razgibano leto 2020. Po znižanju odkupne cene na okoli 30 centov za liter je bilo poleti in predvsem jeseni mleko spet bolje plačano. Tako kmetje dobijo z vsemi dodatki okrog 35 centov za liter mleka.
Ugotovitve Sindikata kmetov Slovenije pri prodaji grozdja so, da največji delež poberejo gostinci in država. Iz zbranih podatkov o kalkulacijah pridelave grozdja in stroških pri pridelavi je razvidno, da odkupne cene grozdja še zdaleč ne dosegajo pokritja lastne cene pridelka.
Trajnostno pridelavo hrane si vsak razlaga po svoje. Pri De Heusu, mednarodnem proizvajalcu krmnih mešanic, premiksov in koncentratov za kmete, ki se ukvarjajo s prirejo mleka, jajc, mesa in vzrejo rib, iščejo bolj trajnostne prakse.
Podjetje GRAPAK A1 iz Strahinja pri Naklem bo predvidoma v drugi polovici junija odprlo popolnoma nov servisno-prodajni center v Framu pri Mariboru. Pokazalo se je namreč, da je obstoječi prodajni center v Hočah premajhen za hitro rastoče podjetje.
Okrog teden dni trajajoči januarski mraz je bil pravšnji za ledeno trgatev pri Breznikovih v Komarnici pri Cerkvenjaku v Slovenskih goricah.
V posebni prilogi predstavljamo biotehniške šole.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas