Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

16.feb.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 7

ImageIcon Prvotno začasna lokacija veletržnice na Plemljevi ulici v Ljubljani je že deseto leto za nedoločen čas stalna, saj je območje na predvideni lokaciji na Viču potrebno najprej urediti poplavno varno, kar naj bi se zgodilo leta 2025. 
Za sadjarje je bilo minulo leto izredno težko leto. Mila in sušna zima, spomladanska pozeba, dva vročinska vala, ki sta bila prekinjena z nalivi in neurji s točo so vplivali na manjši pridelek. Cena prvih jabolk je bila dobra, a je v septembru zelo padla, ustavila se je prodaja javnim zavodom in celotni Horeci. Manjša je bila tudi prodaja trgovcem, zato so hladilnice še marsikje polne.
Leta 2019 je bilo v Sloveniji 8709 hektarjev posejanih z oljnicami, pri čemer je bilo največ površin namenjenih bučam za olje in oljni ogrščici. Oljnice pridelujemo zaradi olja, oljnih pogač in tropin. 
Na domačiji Večko so se za predelavo odločili zaradi ekonomskega interesa. Cene v klavnicah so padale, temu pa se je pridružilo še zamujanje s plačili. In edina rešitev je bila predelava.
Pogovarjali smo se z direktorjem Kmetijske zadruge Šaleška dolina Ivanom Drevom. V okviru zadruge je tudi socialno podjetje oziroma zavod Darilo narave, kjer je zaposlenih nekaj invalidov, ki so na delovnem mestu našli izziv za svoje življenje.
Na prenovljenem spletnem Kmečkem glasu si oglejte kmetijske video filme. V sliki in besedi predstavljamo tako domače kot tuje dobre kmetijske prakse.
Prijetno branje, ogled in poslušanje ter lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.