Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

06.apr.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 14

ImageIcon Pogovori o skupni zaščiti s slovenskimi pridelovalci na Tržaškem Krasu se nadaljujejo, v Vinakrasu pa načrtujejo prihodnost terana za normalne čase. Na žalost v teh razmerah še vedno le pogojno, saj so pandemične blokade javnega življenja daleč od pogojev, v katerih bi si želeli vinarji prodajati dolgoročno. V lanskem aprilu jim je prodaja padla kar za 40 %, manjšo količino belih vin so zato dali na destilacijo in se prijavili tudi za podporo za skladiščenje vina v okviru protikoronskih ukrepov pomoči vinarjem.
Zveze rejcev govedi rjave pasme Slovenije se je jeseni povezala z zvezo nevladnih organizacij, sprva iz protesta zaradi nizkih odkupnih cen, kasneje pa je sodelovanje preraslo v nekaj sestankov, tudi s kmetijskim ministrom, in stekli so pogovori o sooblikovanju skupne kmetijske politike. Dosegli so upočasnitev aktivnosti in podaljšanje roka oddaje predlogov, ki je bil sprva določen do začetka predsedovanja Slovenije EU.
Približuje se čas, ko bo domačih živali na pašnikih več in v še večjem številu se bodo pojavili napadi zveri nanje. Ministrstvo za okolje in prostor se očitno tega problema zaveda, saj je bila pred tedni izdana odločba za odvzem 220 medvedov iz narave z odstrelom. 
Odkupne cene govedi se po zadnjih podatkih v povprečju niso spremenile, v nekaterih državah so v posameznih kategorijah nekoliko padle. Več o cenah kmetijskih pridelkov pa v Kmečki borzi.  
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.