Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

11.maj.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 19

ImageIcon Ena najboljših novic zadnje čase je zagotovo ta, da je Kmetijska zadruga Rače ves čas korona krize plačevala svojim članom in pogodbenim rejcem nezmanjšano odkupno ceno za govedo. To pomeni, da je bilo meso mladega pitanega goveda v lanskem in tudi letošnjem letu za razred U in R ves čas odkupa plačano po 3,30 evra za kilogram. 
V zadnjih tednih je v medijih odmevala napoved prepovedi vezane reje na območju Evropske unije z letom 2028. Vezana reja je še vedno prisotna na veliki večini slovenskih govedorejskih kmetij, kar je predvsem posledica odloka cesarice Marije Terezije, ki je zahteval rejo živali v hlevih namesto paše živali, in sicer z namenom pridobivanja hlevskega gnoja, ki je bil potreben za dvig rodovitnosti njiv. 
Kmetijstva na območju Vipavske doline ni brez namakanja. Srečko Kofol iz Solkana prideluje sadje in zelenjavo na približno petih hektarjih na območju Vrtojbanske doline. K sreči je bilo pred tednom nekaj padavin in trenutno ni potrebe po namakanju, a to se lahko hitro spremeni. Če v prihodnjih dneh in mesecih ne bo padavin, bo akumulacijsko jezero Vogršček ostalo prazno, pridelovalci pa ne bodo mogli namakati.
Mesnine Korošak se nahajajo v neposredni bližini Term Banovci. Na kmetiji imajo vzrejo živali, zakol in predelavo mesnih izdelkov. Daleč naokrog so znani po peki odojkov, v trgovini na domačiji pa poleg svežega svinjskega mesa, ponujajo številne izdelke iz mesa, kot so jih delali nekoč – ocvirke, zaseko, sveže klobase, domačo salamo, meso iz tünke, več vrst prekajenega mesa, čevapčiče in drugo. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas