Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

06.jul.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 27

ImageIcon Odkupna cena govejega mesa je med najnižjimi v Evropski uniji, mi pa še vedno uvažamo ogromne količine mesa. Kmet iz okolice Kamnika prosi vse nevladne organizacije, kmetijsko ministrstvo ter tudi klavnice, da mu razložijo, zakaj predelovalna industrija raje uvaža meso, čeprav je slovenske goveje živine dovolj. 
Predlog Strateškega načrta SKP 2023–2027 je do 15. avgusta v javni razpravi.  Načrt, ki je za naslednjo petletko težak 1,2 milijarde evrov, daje velik poudarek naložbam, večji konkurenčnosti in dohodkovni stabilnosti kmetij, zeleni arhitekturi in prilagajanju na podnebne spremembe.
Čeprav se je v lanskem letu Mlekarski zadrugi Ptuj, ki je specializirana zadruga in združuje proizvajalce mleka v severovzhodni Sloveniji, pridružilo 20 novih rejcev krav molznic, se je njihovo skupno število zmanjšalo, ker je rejo opustilo okrog 50 kmetov. Minulo leto so zaključili zelo uspešno, saj so prvič v zgodovini zadruge presegli promet 30 milijonov evrov in ustvarili dobiček, ki je bil razporejen v obvezne rezerve zadruge in za namen povečanje kapitala.
V tokratnem Kmečkem glasu tudi priloga o sodobnih hlevih. Prvi hlev prihodnosti na svetu je v Slovenij, na kmetiji Simona Čretnika pri Žalcu. Krave so proste, brez ležalnih boksov na prepustnih tleh s takojšnjim odstranjevanjem  urina, hlev je okolju in živalim prijazen. 
Gradbena industrija po Svetu, Evropi in tudi sosednji Avstriji je trenutno v fazi razcveta, skladno s tem tudi povpraševanje po žaganem lesu in hlodovini smreke ter jelke. Po nekaterih predelih Avstrije so najbolj prodajani sortimenti iglavcev dosegli ceno 150 evrov za m3, celo cene lubadaric so že presegle 100 evrov za m3. V Sloveniji se cene iglavcev na kamionski cesti gibljejo med 100 in 125 evri za m3. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas