Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

31.avg.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 35

ImageIcon Evropska komisija je predlagala novo strategijo za gozdove, ki močno poudarja varovanje in ohranjanje ekosistemov. V vrsti ukrepov sta tudi napoved zakonodajnega predloga glede spremljanja stanja gozdov in načrt za posaditev treh milijard dodatnih dreves v Evropi do leta 2030. 
»V prihodnje pričakujemo namenske naložbe za izgradnjo hlevov za plemenske svinje, da bodo zainteresiranim rejcem pravočasno izdana gradbena dovoljenja in da bo zanimanje za dobrega slovenskega prašiča pitanca dovolj veliko in stabilno« je na podelitvi priznanj najboljšim prašičerejcem povedala Irena Ule z enote za prašičerejo na Biotehniški fakulteti. 
Višina sredstev v vrednosti 1,2 milijardi evropskih sredstev in okoli 250 milijonov, ki jih je prispevala država, se bo povečala za 100 milijonov. To pomeni, da neposredna plačila v I. stebru skupne kmetijske politike ostajajo nedotaknjena, kot so zahtevale kmetijske organizacije, ki so ostro nasprotovale prenosu 150 milijonov evrov v razvoj podeželja.
V podjetni družini Svenšek – še vedno ima nosilec kmetije registrirano tudi mizarsko dejavnost, so vrsto let razmišljali, da bi v kmetijstvu naredili korak naprej. Ker so se v pridelavi oljnih buč »našli«, so osnovno kmetijsko dejavnost razširiti z dopolnilno. Tako so  Svenškovi leta 2018 začeli z oljarno za stiskanje bučnic v olje. 
Družinska kmetija Vrabelj se ukvarja s proizvodnjo kokošjih jajc, izdelavo najrazličnejših testenin, tudi iz bučnega olja, iz krušne peči diši po rženem kruhu, občasno pa tudi po prleških pogačah, pecivu in drugih dobrotah.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.