Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

14.sep.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 37

ImageIcon Svet kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije zahteva dodatnih 380 milijonov evrov za ohranitev in razvoj družinskih kmetij.  Na 16. javnem razpisu za naložbe v kmetijska gospodarstva je letos kar 91 kmetij od 111 prijavljenih ostalo brez denarnih sredstev.
Poletje slovenskim mlekarjem ni prineslo nič dobrega. Stanje v prireji mleka se je zaradi naraščajočih stroškov reje še zaostrilo. Pritiski pa se pojavljajo tudi  na izvoznih trgih. Povprečna odkupna cena v EU je bila v juniju letos skoraj enaka kot v prejšnjem mesecu,  v juliju se je malenkost zvišala. Tudi pri nas se je cena mleka v avgustu nekoliko zvišala, medtem ko so se stroški krme v septembru dvignili za 1,5 odstotka, cene energije pa za 0,5 odstotka. 
Zveza društev rejcev drobnice se je že v maju odločila, da odstopi od sodelovanja na odborih, delavnicah in posvetih  v zvezi s pripravo strategije za upravljanje zavarovanih vrst živali, ker ocenjujejo, da njihovi predlogi nikoli niso bili upoštevani, zato je tudi njihovo prizadevno delo brez učinkov. 
V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte  priloge o ozimnih žitih. V njej so priporočene sorte žit za prihajajoče setev.  Sprašujemo se ali bo izbrana kakovost za žita zaživela in predstavljamo novi izziv v kmetijstvu, to je pivovarski ječmen, nova poljščina v kolobarju. 
Tradicija Čebelarstva Veselič je dolga več kot 50 let. Poleg prodaje medenih dobrot, kmetija ponuja ogled čebelarstva skupaj z degustacijo medu in medenih izdelkov, v sodelovanju z drugimi ponudniki v kraju pa še ogled kulturnih in naravnih znamenitosti ter pokušino belokranjskih vin in drugih dobrot. 

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.