Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

12.okt.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 41

ImageIcon obstoječih odkupnih cenah kmetijskih proizvodov ne omogočajo vlaganj v proizvodne kapacitete. Ob ohranjanju sedanjih cenovnih razmer se lahko pričakuje, da bodo rejo opustili tudi tisti rejci, ki so doslej vztrajali in s svojo pridelavo ohranjali kmetije.
Oktobra se zaključuje vegetacija in se sadno drevje začne pripravljati na zimski počitek. Žal je letos zaradi močne spomladanske pozebe sadja za skladiščenje manj, zato moramo še bolj pazljivo spremljati, kaj se z njim dogaja v skladišču.

V eni od slikovitih krajev v občini Kidričevo je kmetija Unuk, znana po starem  hišnem imenu Bohakovi. Milan se dobro spominja, da so pridelki s sicer precej peščene zemlje in živina, ki so je redili za mleko ali pitali za meso, kokoši pa so imeli za jajca, že od nekdaj pomenili glavni vir preživetja. Vloga kmetij je bila nekoč za številne in številčne družine v prvi vrsti samooskrbna. 
Na kmetiji Videc v bližini Šentjurja redijo koze slovenske srnaste pasme, poznani so po odličnih kozjih sirih in izdelkih iz kozjega mleka. Poskus, v sklopu katerega so spremljali kemično sestavo kozjega mleka in izplen zorjenega slanega kozjega sira, so izvajali v njihovi sirarni v treh ponovitvah. Iz odvzetih vzorcev mleka so določili kemično sestavo kozjega mleka. 
Batata oz. sladki krompir nima z navadnim krompirjem nič skupnega, saj gre za rastlino iz družine slakovk. Pridelava te, na slovenskih krožnikih in njivah še vedno dokaj eksotične kulture, za slovenski trg postaja vse bolj neugodna, pravi mladi in inovativni kmet Jan Šlamberger iz Zrkovcev pri Mariboru. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas