Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

19.okt.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 42

ImageIcon Sklep mlekarske konference je bil: v boljši jutri le skupaj ali pa nihče. Delež mleka in mlečnih izdelkov slovenskega porekla na slovenskem trgu je pod 40 odstotki. Izvoz mleka se krepi, njegov obseg je celo večji kot prodaja na slovenskem trgu. Od leta 2016 pa naj bi mlečno predelovalna industrija realno povečala prihodke za 20 % pravi, agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar
V vinski kleti KZ Brda so letos pridelali 7100 ton grozdja, kar je nekaj manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka 7500 ton. Zato pa pričakujejo odlično kakovost. Večji pozornost namenjajo rdečim vinom in letnik 2021 bo dal odlična rdeča vina.  
V nemški pokrajini Baden Württemberg, na nadmorski višini 680 m, se na klasični živinorejski kmetiji zakonca Matthias in Karin Brauchle ukvarjata s prirejo mleka. Čeprav na račun lastne bioplinarne lahko precej prihranita pri stroških energije, pa z odkupno ceno mleka nista zadovoljna. 
Med strokovnimi nasveti pišemo o pravilnem namakanju. Za strokovno pravilno namakanje moramo poznati vodozadrževalne lastnosti tal in trenutno vsebnost vode v tleh, fenofaze rastline in vremenske razmere v prihodnjih dneh.
Gregor in Darija Ovsenik s kmetije Odems v Predosljah senenemu mleku dodata vrednost in ga predelata v sveže mlečne izdelke. K njim zahaja veliko mladih družin, ki so seznanjeni z njunim sonaravnim načinom kmetovanja, ga cenijo in se zato zadovoljni ves čas vračajo. Po novem sta plastično embalažo zamenjala za stekleno in povratno, prenovila blagovno znamko in obeležila deset let prireje senenega mleka.
Na domačiji Kalšek se prepletajo tri dejavnosti, vinogradništvo, žganjekuha in pletarstvo.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas