Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

26.okt.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 43

ImageIcon Ajda se že več let vrača na slovenska polja in v kulinariko Na jedilnikih celo nekaterih šolskih kuhinj so ponovno ajdovi žganci in ajdova kaša. Pridelovalci ajdo v glavnem sejejo kot strniščni posevek, saj z drugim pridelkom na isti površini izboljšujejo ekonomiko kmetovanja in rodovitnost tal, manj je zapleveljenosti, bolezni in škodljivcev, ajda je tudi medovita rastlina.
Slovenija na področju prireje in predelave ekoloških živil močno zaostaja za evropskim povprečjem in še toliko bolj za Avstrijo in Nemčijo.Trgovci pod svojimi blagovnimi znamkami prodajajo uvožene ekološke izdelke, kar pomeni, da so prepoznali njihov ekonomski potencial. Še vedno se veliko ekološkega mleka proda kot konvencionalno, kar je zloraba slovenskega mleka. Ekološko kmetovanje je priložnost za Slovenijo, pri čemer imajo mlekarne pomembno vlogo.
Pridelava krompirja dvakrat na leto je tržna niša, ki  naj postane realnost tudi pri nas, ne le v Egiptu, Izraelu ter v drugih državah, od koder ga uvažamo. Letos ga bomo še več, saj je domačega pridelka malo.
V prilogi o krmnih mešanicah pišemo o novih trendih pri uporabi energijske krme v prehrani prežvekovalcev
Mario Giassi v strunjanski dolini prideluje kaki, oljke in različne vrtnine. Tik pred strunjanskim zdraviliščem v zaščitenem krajinskem parku so posevki vrtnin in malo višje ob domačiji še rastlinjaki za vrtnine. Najvišje, od koder je lep razgled na soline in v ozadju Piran, pa je nasad oljk. Oljk in kakija bo letos bistveno manj, medtem ko so vrtnine dale zadovoljiv pridelek, cene prvih pridelkov pa so bile višje.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas