Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

02.nov.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 44

ImageIcon Priprava strateških načrtov skupne evropske kmetijske politike za obdobje 2023-2027 se po treh letih razprav o reformi SKP v članicah zaključuje, saj jih morajo države do konca decembra oddati Evropski komisiji. SKP ostaja eden najbolj trdnih stebrov skupne evropske politike in kljub številnim levitvam od leta 1992 v svojem jedru nespremenjena. Gre le za nove izvedbene modele s starimi težavami, je zapisal že lani dr. Marko Lovec, izredni profesor na oddelku za Mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. 
Pri pridelavi sadja in zelenjave ne dosegamo vseh razvojnih možnosti za dvig samooskrbe, čeprav imamo dobre pogoje za to. Ali imamo tudi dobro podporno okolje, razvojno usmerjeno vizijo in strateški načrt, ki bo v novem programskem obdobju dal zagon obema panogama, pa je bilo osrednje vprašanje omizja ob letošnjem svetovnem dnevu hrane. 
Posevki so pred divjadjo zavarovani z električnim pastirjem, žal pa z neba dnevno letajo jate ptic. Na kmetiji Roberta Bolčiča v Portorožu so v ravnini v Vinjolah pri Luciji tudi letos čudoviti posevki jesensko-zimske zelenjave, kot so ohrovt, koromač, cikorija in radiči, ki jih objedajo številni golobi grivarji. 
Pot nas je vodila v vas Jedlovnik pri Zgornji Kungoti, k družini Leber Vračko. V idilični pokrajini živita sestri Barbara in Katja, obe pravnici po poklicu, a sta se že kot mladenki odločili, da nadaljujeta tradicijo kmetovanja. Barbari je bilo nadvse prijetno delo z živalmi, zato ni veliko razmišljala glede prevzema reje krav molznic, Katja pa je nasprotno imela raje vrvež okrog sebe in stik z ljudmi, zato ji je bilo vinogradništvo in vinarstvo pisano na kožo. 
V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge o Gozdarstvu. V njej pišemo, da se cene lesa normalizirajo in predstavljamo odziv na gozdarsko strategijo  EU do leta 2030.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas