Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

09.nov.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 45

ImageIcon Razmere v govedoreji se izboljšujejo, odkup in prodaja živali se povečujeta in cene po dolgem obdobju padanja že nekaj tednov naraščajo. Prejšnji teden so dosegle najvišjo ceno 3,70 evra za kilogram mesa mladega bika. Nekateri dodajajo, da se z odkupovalci za tujino dogovorijo tudi za 3,80 do 3,85 evra za kilogram mesa oz. 2,50 do 2,60 evra za kilogram žive mase. Izboljšale so se tudi cene mesa telic. 
Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije in Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja opozarjajo na objavljeni že 3. javni razpis na podukrepu 6.3 Pomoč za zagon dejavnosti, namenjen razvoju majhnih kmetij. Na tiskovni konferenci so predstavili spodbudne rezultate 1. javnega razpisa.
Za nami je precej »posebno« pridelovalno leto krompirja. Izkop se zaključuje tudi v večini evropskih držav. Zadnji se z njiv pobira pridelek krompirja za škrob, ki ga v zadnjih desetletjih v Sloveniji sploh nismo več pridelovali. Letos so ga verjetno prvič po dolgih letih posadili na Gorenjskem, nekaj 10 hektarjev, za kupca na Hrvaškem.
Spomladanska pozeba je letos prizadela tudi oljčne nasade. Sledila je slaba oplodnja in odpadanje plodov, zato so bila nekatera drevesa v nasadih povsem prazna. Večina nasadov je obranih in napovedi slabe letine so se uresničile. Pridelka je za približno 70 odstotkov manj.
Ne spreglejte tokratne priloge Martinov list, v katerem predstavljamo Hišo frankinje in mesec kraške kuhinje.
 Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.