Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

21.dec.2021 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 51

ImageIcon Količina prirejenega mleka v EU je v obdobju od januarja do septembra 2021 nekoliko nad lanskoletno, čeprav je 10 držav članic poročalo o zmanjšani prireji, vključno z Nemčijo, Francijo, Nizozemsko. Povprečne cene mleka na evropskih kmetijah so se letos vsak mesec nekoliko zvišale in ostale nad ravnijo zadnjih let. Slovenska cena mleka naj bi po uradnih podatkih znašala 34,41 centa za kilogram, realno pa se po informacijah s terena giblje med 32 in 33 centi.
Kmetje po vsem svetu iščejo alternative za mineralna gnojila, ki temeljijo na osnovi fosforja in dušika, ki sta ključnega pomena za povečanje pridelka. Cene mineralnih gnojil, za proizvodnjo katerih potrebujejo zemeljski plin, namreč rastejo v nebo – tudi zaradi izvoznih omejitev s strani Rusije in Kitajske, kar predstavlja dodatne izzive za kmetijske dobavne verige. Slovenski kmetje so načeloma pokupili vse razpoložljive zaloge mineralnih gnojil po starih cenah, količine pa niso primerljive z lanskimi. 
Konec junija je papež Frančišek imenoval dr. Andreja Sajeta za novega novomeškega škofa. Tri mesece pozneje je bilo škofovsko posvečenje v Mirni Peči, od koder izhaja. Za božične praznike smo se z njim pogovarjali o njegovem delu, razmerah, ki jih pogojuje epidemija in vplivajo tudi na Cerkev.
Z Mirjam Kavčič smo se pogovarjali o kvasu, kruhu in kvašenih dobrotah. Ključ do uspeha ni le v receptu in kakovostnih sestavinah, ampak predvsem v mali kocki kvasa. 
Vsem bralcem želimo vesele in blagoslovljene božične praznike.

PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 50