Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

18.jan.2022 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 3

ImageIcon Če si majhen, se  je dobro s kom povezati. Večja podjetja vedno krojijo tržišče, manjša se morajo zadovoljiti s tem, kar pade od mize. Na trgu navadno prihaja do prevzemov, kjer eno podjetje kupi drugo in ga pripoji. Povezovanje je nujno tudi med zadrugami. 
Na kmetiji iz okolice Kamnika so pred letom in pol kupili teden dni starega telička lisaste pasme, ga vzrejali leto in pol ter ga nato z vso ustrezno dokumentacijo oddali v zakol v klavnico Meso Kamnik. Žal mesa tega bika niso prejeli, saj so na prevzemu ostali praznih rok oziroma so se morali zaradi sistemske napake v klavnici zadovoljiti z mesom bika drugega rejca. 
V tokratnem Kmečkem glasu predstavljamo novo sorto ajde hajdoše. Ajda je čudovita rastlina, ki v zadnjih letih ponovno pridobiva na pomenu. Izdelki iz ajde (žganci, kruh, kaša, krvavice) pa veljajo za kulinarične specialitete. V Sloveniji je v pridelavi okrog 550 hektarjev spomladanske ajde ter 3.660 hektarjev ajde kot naknadnega posevka. 

S kmetije Dreisiebner je pogled na edinstveno cesto, ki je med vinogradi pod njo speljana v obliki srca. Pravijo ji tudi »srčkasta cesta« in velja za eno največjih znamenitosti štajerske in slovenske turistične pokrajine sploh. V prodajo kmetij jih ni prepričalo niti 3,5 milijona evrov, kolikor jim je zanjo v paketu v začetku lanskega leta ponujal špekulativni Avstrijec. 

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas