Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

10.maj.2022 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 19

ImageIcon Napoved za Kmečki glas št. 19


zveza Slovenije letos praznuje 150-letnico organiziranega zadružništva na Slovenskem. Kljub mnogim pretresom v tako dolgem obdobju so se zadruge in njihovi člani znali uspešno prilagajati danim razmeram, hkrati pa ohraniti vsa svoja načela in vrednote: poštenost, enakost, solidarnost, demokratičnost, pomoč in odgovornost. Borut Florjančič, prvi mož te organizacije, verjame, da je zadružništvo pravi poslovni model za krepitev slovenskega kmetijstva. 
Na zelenjadarski kmetiji Peroša iz Nove vasi nad Dragonjo so tudi letos sadili krompir v rastlinjake, da bi bili z mladim krompirjem čim bolj zgodaj na trgu. Sadili so ga januarja in začeli izkopavati že sredi aprila. Prva dva tedna je bila cena zelo dobra, takoj po 1. maju pa je začela hitro padati in še pada, prodaja se celo ustavlja. 
V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge o reji perutnine. V tem času noben rejec perutnine ne zanika, da nanj ne vplivajo naraščajoči stroški energije in krme. Nekateri rejci brojlerjev spomladi  ne redijo  piščancev za prodajo, zlasti tiste ne, ki krmo dokupujejo. 
Dolenjska postaja v zadnjem desetletju s šopkom zagnane generacije mlajših vinarjev, ki so lestvico pričakovanj in kakovosti dvignili visoko nad cviček, vse bolj prepoznavna po vrhunskih vinih. Med njimi že nekaj časa izstopajo penine, za katere ima ta vinorodna regija poleg ambicioznih kletarjev dober potencial tudi zaradi podnebnih sprememb. Medtem ko postajajo višje temperature velik izziv za pridelavo penin na Primorskem, so v tej nekoliko hladnejši vinorodni regiji noči še vedno dovolj hladne, da se v vinih ohrani svežina in aromatika.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas