Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

22.avg.2017 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 34

ImageIcon

Letošnja suša v povezavi z vročinskimi valovi se še posebej močno odraža v kmetijstvu. Prizadela je predvsem poljščine, vključno z zelenjadnicami na njivah, in travinje. Zato Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča nosilce kmetijskih gospodarstev kdaj, kako in kdo lahko uveljavlja primer višje sile zaradi suše.

Zgodil se je 55. dan hmeljarjev, hmeljarski praznik v Braslovčah. Hmeljarji si vendarle obetajo dober pridelek in prodajo. Novi starešina je Anton Rančigaj, nova hmeljarska princesa pa Anja Rožič.

Pišemo tudi o napadu podlubnikov na zgornjem Gorenjskem. Smreke ne bomo popolnoma izgubili. Na področju sanacije podlubnikov je trenutno v Sloveniji stanje podobno kot lani, pri čemer se v večjem delu države število podlubnikov zmanjšuje. Interventni zakon ne more zaustaviti lubadarja, lahko pa omili finančne posledice, storjene lastnikom gozdov.

Med strokovnimi nasveti pišemo o pomenu ajde na slovenskih njivah in o spremljanju prireje mesa v čredah krav dojilj. Predstavljamo pa tudi kandidate z mlado kmetico in gospodarja leta.

Ovčarski bal na Jezerskem je prireditev, ki ima velik pomen pri ohranjanju tradicije. Jezersko-solčavska ovca je dobila ime po krajih Jezersko in Solčava, kjer je bila reja teh ovc najbolj množična in najbolje organizirana. Kmetijo Smrtnik, ki poleg jezersko solčavske ovce redi še cikasto govedo, kozo, čebele in kokoši predstavljamo v tokratni prilogi z naslovom Tradicija in novosti, v kateri predstavljamo 55. mednarodni kmetijsko živilski sejem v Gornji Radgoni, ki se bo začel v soboto, 26. avgusta. V hali B bo tudi razstavni prostor Kmečkega glasa.

Se vidimo na Agri!